Sevärdheter i Borlänge

I och runt Borlänge i de södra delarna av Dalarna finns det mängder av platser som kan vara värda ett besök. I Borlänge finns även mängder av spännande museer.

I och runt Borlänge i de södra delarna av Dalarna finns det mängder av platser som kan vara värda ett besök. I Borlänge finns även mängder av spännande museer.



CTH Fabriksmuseum


CTH Fabriksmuseum står egentligen för Carl Theodors Hattfabriks fabriksmuseum. Det ligger i stadsdelen Östermalm i Borlänge. Museet är industrihistoriskt och har funnits i staden sedan tidigt 2004. Här får man en inblick i industrins betydelse för Borlänge och man får en rik tillbakablick genom den moderna historien. År 2006 blev CTH Fabriksmuseum utsett till Årets industriminne av Svenska industriminnesföreningen.



Romme Alpin


Omkring en och en halv mil söder om Borlänge finner man den alpina skidanläggningen Romme Alpin. Anläggningen fyllde 25 år på juldagen 2012 då det var på just juldagen 1987 som de första åken genomfördes av allmänheten. Traditionellt har anläggningen bjudit på skidåkning på berget Solklinten, men 2008 öppnade Romme Alpin även för åkning på berget bakom – Snöberget. Den högsta fallhöjden på anläggningen är 274 meter och som högst kan man åka 407 meter över havet. Anläggningens dryga dussintal liftar leder till ett 30-tal nedfarter. Romme Alpin har sitt- ankar- och knappliftar och de största sittliftarna har plats för sex personer samtidigt. Totalt erbjuds åkaren 2,3 mil pist där den längsta nedfarten är 2,7 kilometer lång. Samtliga nedfarter har tillgång till snökanoner vilket gör att anläggningen ofta kan öppna tidigt.



Ornäsloftet


Ornäsloftet eller Ornässtugan som den även kallas är ett av de äldsta museerna i Sverige. I byggnaden har det varit museum sedan 1700-talets mitt ochfrån början visades föremål kopplade till Gustav Vasa och hans äventyr runtom i Dalarna. Under Gustav Vasa-tiden var förövrigt Ornäsloftet självt inblandat i historian vid ett antal tillfällen. Byggnaden har anor tillbaka till tidigt 1500-tal och uppfördes av fogde Hansson som då var fogde över Silvberg. Ornäsloftet var tidigare en av byggnaderna i en gård men under 1700-talet revs gårdens övriga byggnader.



Älvravinerna i Borlänge


I centrala Borlänge, mellan Domnarvsbron och Bullerforsen, ligger Älvravinerna. Det är ett område för motion och vederkvickelse samt sportfiske. Älven ses av många som områdets pulsåder och de menar då att ravinerna är dess lungor. Ravinerna utgörs av en stor lövskog där man kan hitta flera ovanliga växter. Längs vattnet finns fina promenadstråk och går man längs hela ravinerna tar det runt en timme. Fina vårdagar finner man många soldyrkare längs vägen och många som är ute och rör på sig här.



Stora Tuna Kyrka


Stora Tuna kyrka ligger i en socken med samma namn. Ursprungligen var kyrkan domkyrka i Dalarna och därför är kyrkan förhållandevis stor. Kyrkan ligger invid en gammal kultplats som under asatiden helgades åt guden Frej. Dessutom fanns, innan Stora Tuna Kyrka fördes upp, en 1200-talskyrka på platsen. Kyrkan, som den ser ut idag, invigdes under den andra halvan av 1400-talet och blev utsedd till domkyrka i mitten av 1500-talet och var det i ett halvt sekel. Kyrkan byggdes till en början utan något torn men var i övrigt i den storlek den har idag. Första tornet fördes upp under sent 1500-tal. Sedan dess har ett flertal torn byggts då blixten slagit ned i tornet och eldhärjat kyrkan vid flera tillfällen. Dagens torn byggdes så sent som 1917. Tornet är försett med koppartak och mäter nästan 90 meter upp i luften.



Engelbrektsstenen


Engelbrektsupproret bröt ut under sommaren år 1434 och leddes av Engelbrekt Engelbrektsson i en fejd mot den dåvarande unionskungen Erik av Pommern. Det som låg bakom fejden var ett utbrett missnöje från bondebefolkningen som berodde på ett ökande skattetryck. Skattetrycket berodde i sin tur på regentens aktiviteter i utlandet. Dessutom började även adeln att visa ett missnöje med konungen. Engelbrektsstenen i Borlänge har rests till minne av upproret som bröt ut i Dalarna.